YDS, YÖKDİL VE YKS-DİL Kelimeleri İçin En Etkili 5 Çalışma Yöntemi
YDS, YÖKDİL ve YKS-DİL sınavlarına hazırlanırken yapılması gerekenlerle ilgili paylaşımlarımıza bu bölümde özellikle kelime çalışma yöntemleriyle devam edeceğiz. Pek çok adayın sıkıntısını yaşadığı kelime eksikliğini gidermek için uygulayabileceği çeşitli yöntemlerden söz edeceğiz.
YDS, YÖKDİL ve YKS-DİL’deki 80 sorunun 7-8 tanesinin doğrudan kelime bilgisini ölçtüğünü söyleyebiliriz. Yani sınavın sadece %10’luk bir bölümü. Ne var ki okuduğumuzu anlamamızda ve zaman yönetimini etkin şekilde uygulayabilmemizde, kelime dağarcığımızın durumu çok önemli. Bildiğimiz genel ve akademik kelimelerin sayısıyla doğru orantılı olarak teknikleri uygulamada kolaylık yaşar, süreyi verimli kullanırız.
Kelime çalışmak çoğu aday için çileli bir süreç. Bir de nereden başlamak ve nasıl çalışmak gerektiğini bilmiyorsak kâbusa dönmesi kaçınılmaz oluyor.
KALİTELİ BİR KELİME KİTABI ŞART!
Bu problemin en doğru çözümü, bu iş için özel hazırlanmış bir kitaptan yararlanmaktır. Bilhassa sarmal modelde hazırlanan ve YDS, YÖKDİL ve YKS-DİL’in kelime havuzundaki kelimelerden oluşan iyi bir kitap, neye çalışacağınızı bilmeme derdinden sizi kurtaracak ve hızla kelime dağarcığınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır.
KOMPLE BİR SET HER ZAMAN DAHA İYİDİR
Yapılan bazı bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre, bir kelimenin öğrenilebilmesi için kişinin karşısına farklı metinler içinde, düzensiz ama sık aralıklarla en az 7 kez çıkması gerekmektedir. Sarmal modelde hazırlanan yayınlar ve kitaplar, bir kitabın tek bir ünitesinden tutun da kitabın tamamına, hatta hazırlık setinin diğer tüm unsurlarına kadar tüm birimlerde öğretilmesi amaçlanan kelimelerin tekrar tekrar adayın karşısına çıkmasını sağlayan eserlerdir. Bu sayede bir bütün halinde kelime öğrenimi desteklenmektedir.
PARAGRAFLARDAN YARARLANIN
Kelimeleri metinler içinde görerek öğrenmek en kalıcı yöntemdir. Bundan yola çıkarak, YDS’ye hazırlanırken zaten bolca çözdüğünüz paragraf sorularını güzel birer kelime çalışmasına dönüştürebilirsiniz. Soruları çözdükten sonra parçanın içindeki bilinmeyen kelimeleri tespit ederek altını çizmeniz ve uygun bir boşluğa anlamlarını, hatta kullanım özelliklerini yazmanız, daha sonraki zamanlarda da bu notlarınıza tekrar göz atmanız iyi bir kelime öğrenme yöntemi olacaktır. Böylece bir kelimenin nasıl bir cümlede, hangi preposition kombinasyonuyla, ne gibi bir anlamda kullanıldığını öğrenirken, okuma parçalarını da tekrar etmiş olursunuz.
TEKNOLOJİ ÇAĞININ NİMETLERİ
Günümüz teknolojisi eğitim alanında da büyük yenilikler ve kolaylıklar sağlamakta. Akıllı telefonlar, tabletler ve masaüstü bilgisayarlar için hazırlanan kelime öğrenme yazılım ve uygulamalarından yararlanmak da bir başka alternatif yoldur. Özellikle akıllı telefonunuzu bir kelime öğrenme aracına dönüştürebilirsiniz. Kelime öğrenme uygulamalarını, özellikle de YDS’ye yönelik olanları, uygulamalar arasında kolaylıkla bulup telefonunuza yükleyebilir, dilediğiniz zamanda, dilediğiniz yerde kelime çalışması yapabilirsiniz.
KLASİK AMA ETKİLİ
Kelime öğrenme çalışmalarını klasik yöntemlerden biri olan kelime kartlarıyla da yürütebilirsiniz. Şimdi nasıl kelime kartları hazırlayabileceğinizi ve kullanabileceğinizi maddeler halinde sıralayalım.
- Öncelikle beyaz veya renkli kartonlar alıp bunları kredi kartı boyutundan biraz daha küçük olacak şekilde keserek hazırlayın.
- Ardından öğrenmeyi hedeflediğiniz kelimelerin bir listesini oluşturun veya uzmanlarca hazırlanmış listelerden yararlanın.
- Her bir kartın ön yüzüne bir kelime, arka yüzüne de Türkçe karşılığını yazarak gerekli materyali hazırlamış olursunuz.
- Bu şekilde hazırladığınız 20-30 kartı çantanıza veya cebinize koyup gün içinde fırsat buldukça içlerinden bir tane kartı çekersiniz ve İngilizce yüzü geldiyse arka taraftaki Türkçe karşılığını, Türkçe yüzü geldiyse İngilizce karşılığını tahmin etmeye çalışırsınız.
- Tahmin ettiğiniz anlam ilk defasında doğruysa, o kartı diğerlerinin arasına koymadan başka bir bölüme veya diğer cebinize koyun. Çünkü o kelime zaten kazanılmış bir kelimedir.
- Fakat çektiğiniz karttaki kelimenin anlamını hiç hatırlamıyorsanız veya tahmin ettiğiniz anlam yanlış çıktıysa o kartı tekrar diğer kartların arasına koyup kartları karıştırın ve yeni bir kart daha çekin. Bu işlemi, anlamını hemen bildiğiniz bir kelimeye denk gelinceye kadar yapın.
- Bu sayede öğrendiğiniz kelimelerle fazla vakit harcamaz, bilmediğiniz kelimelere yoğunlaşırsınız.
- Bir sonraki gün, çantanızda veya cebinizde hala öğrenilmeyi bekleyen kartlar varsa, onları 20 veya 30’a tamamlayacak kadar üzerlerine yeni kart ilave edin ve gün içinde çalışmayı aynen devam ettirin.
Kartlarla yapılan bu çalışma farklı şekillerde geliştirilebilir. Örneğin her bir kartın arkasına kelimenin Türkçe karşılığının yanı sıra örnek bir de cümle yazabilirsiniz. Hatta eşanlamlı kelimeler de ekleyerek farklı bir boyut da katabilirsiniz. Dilerseniz isim, sıfat, fiil gibi kelime türlerini farklı renkte kartlara yazmayı bile deneyebilirsiniz.
Arkadaşlarınızın da yararlanabilmesi için yazımızı beğenip paylaşmayı unutmayın.
Ayrıca yorum kısmına kendi kelime çalışma yöntemlerinizi yazarak tüm insanlık için faydalı bir iş yapabilirsiniz. 🙂
2 Yorum
ТРЦ
аренда помещений с юр адресом